BABYTAAL
BABYTAAL
Inleiding
Je kent het wel allemaal wanneer volwassen mensen zich opeens heel bizar gedragen in het bijzijn van baby's. Het ziet er allemaal raar en lachwekkend uit, maar het is functioneler dan je zou denken.Taalontwikkeling bij jonge kinderen
De taalontwikkeling bij jonge kinderen verloopt in verschillende fasen:
- De prelinguale fase ( 0 tot 1 jaar )
- De vroeglinguale fase ( 1 tot 2,5 jaar )
- De differentiatiefase ( 2,5 tot 5 jaar )
- Na het vijfde levensjaar
1. De prelinguale fase ( 0 tot 1 jaar )
In de eerste acht weken worden het strottenhoofd en de stembanden geoefend. Dit gebeurt wanneer baby's beginnen huilen, slikken, niezen en boertjes laten.
Na ongeveer 2 maanden gaat de baby ook geluidjes maken wanneer hij/zij blij is. Bijvoorbeeld: lachen en kirren.
Na ongeveer 4 maanden gaat de baby gaat de baby veel meer de tong en de lippen gebruiken in het vocale spel, waardoor er goed samenklinkende klanken gaan ontstaan.
Rond 6 maand gaat het kind beginnen brabbelen.
Na 9 maanden gaat het kind precies een 'vreemde taal' spreken, vinden sommige ouders. Dit komt omdat ze dan de klankenreeksen uiten met verschillende accenten en intonatie.
2. De vroeglinguale fase ( 1 tot 2,5 jaar )
Het kind begint te spreken in zinnen van één woord of één klank. Deze woorden functioneren meestal als symbool en verwijst naar iets in de omgeving. Bijvoorbeeld: mama, papa.
De spraakproductie lijkt erop dat een kind eerst de klankcombinaties leert te uiten die weinig articulatie vergt. Moeilijke articulatie leert een kind pas later. Moeilijke klanken worden zo dus vervangen door bekende, makkelijke klanken. De eerste woorden van een kind hebben meestal betrekking op objecten en handelingen waar een kind belang bij heeft. Op het einde van hun tweede levensjaar, beginnen de kinderen woorden te combineren. Op het einde van hun derde levensjaar, kunnen ze ongeveer 1000 woorden gebruiken.
3. De differentiatiefase ( 2,5 tot 5 jaar )
In deze fase doen zich de grootste veranderingen voor. De kinderen beginnen allerlei regels toe te passen. De kinderen leren nieuwe woordklassen zoals voornaamwoorden, hulpwerkwoorden en voorzetsels. De zinnen beginnen langer te worden, en krijgen nu ook onderwerpen en werkwoorden. Het meest karakteristieke voor deze periode is de ontwikkeling van de spraakzaamheid en zinsbouw.
4. Na het vijfde levensjaar
Het kind kent nu ongeveer 2000 woorden. Het kind moet nu alleen nog de moeilijke regels en de uitzonderingen van de taal onder de knie krijgen.
Besluit
Een bizarre en lachwekkende manier van omgaan met baby's is dus perfect normaal, en zelfs efficient voor de taalontwikkeling van de baby. Dus brabbel er maar op los! ;)

Reacties
Een reactie posten